2015. február 3., kedd

A kávé jótékony hatása

Nem tudom ti, hogy vagytok vele, de én mostanság napjában 2 kávét is meg szoktam inni. Mindenhol azt hallani, hogy a kávé így vagy úgy nem jó az egészségre. Nagy mennyiségben biztos nem a legjobb, de ha megisztok napi egy kávét (sőt ha tejeskávét) akkor annak még jótékony hatása is lehet!

Egy amerikai vizsgálat szerint azoknak a nőknek, akik napi egy-öt csésze kávét (akár koffeintartalmút, akár koffeinmenteset) fogyasztanak, 15-19 százalékkal kisebb esélyük van a betegségekből eredő halálozásra, mint azoknak, akik egyáltalán nem fogyasztanak kávét és még a stroke kockázatát is csökkenti.

Napi három kávé a nőknél akár 20 százalékkal, a férfiaknál pedig 9 százalékkal csökkenti a leggyakoribb bőrrákfajta, a bazálsejtes karcinóma kockázatát. 
Persze ettől még a magas faktorszámú fényvédő krémről sem szabad elfeledkezni!

A hosszantartó kávézás nem okoz függőséget, pedig sokan gondolják ezt így. De mégis a leggyakoribb hatása a szervezetünkre az, hogy idegnyugtató. Következésképpen aktívabbak és éberebbek leszünk mind szellemi, mind fizikai munkában. Pozitív hatásait akkor észlelhetjük, amikor olyan munkát végzünk, amelyhez gyors reflex reakciók szükségesek.

Egy csésze kávéban 80 mg koffein található mely csökkenti az álmosságot, unalmat és fáradtságot. Ha migrénnel és fejfájással küzdesz, akkor a kávé arra is segítséget nyújt.

A kávé szíverősítő gyógyszernek is számít, megfelelő dózisban adagolva. Mindazonáltal a koffein hatásai a szívre másodlagosak, nem mutathatóak ki napi 2-3 kávé elfogyasztása mellett. Az eszpresszó kávé napi fogyasztása is jótékony hatású, hiszen segíti a tüdőlégzést, valamint tágítja a hörgőket, ezzel segítve a könnyebb légzést.

A kávé ideális a sportolóknak, kifejezetten azoknak, akik hosszú távú sportokat űznek, mivel pont azokban a pillanatokban enyhíti a fáradtságot, amikor az legjobban érződik, és a mozdulatok elnehezülnek. Két csésze kávé koffeintartalma akár 50 százalékkal is képes csökkenteni az edzés utáni izomlázat.
A kávé segíti az emésztési folyamatot, hála a vasomotorikus idegekre való serkentő hatásának. Emiatt a kávé nem csak ébredéskor, reggel ajánlott, hanem vacsora és ebéd után is, mert serkenti az emésztési nedvek termelését, így megindítja, és javítja az emésztést.
A máj szintjén beindítja az epetermelést, és segíti az epehólyag működését, míg a belek szintjén segíti a bélmozgásokat, összehúzódásokat, javítva a funkcionalitást és a mozgásképességet. A kávé a belső-elválasztású mirigyekre hatva serkenti a vesék kiválasztó tevékenységét, gyorsítja az anyagcserét, és serkenti a pajzsmirigy működését.
Aki pedig apránként kortyolgatja, sokkal éberebb lesz, mint ha csak reggelente hajtana föl egy jó erős feketét.

Tehát nem kell attól félnünk, hogy függők leszünk a kávéra, vagy éppen edzés közben attól leszünk rosszul. Persze magas vérnyomás problémákkal küzdők azért mértékkel igyák! De bátran tudom ajánlani, hogy egy csésze kávét igyatok, hiszen olvashatjátok, hogy mennyi jótékony hatása van! :)

Remélem tetszett ez a bejegyzés, és hogy továbbra is velem tartasz!
Viki

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése