2014. december 22., hétfő

DIY - Karácsonyi sütemények

Karácsonyi kis semmiségek amiket ti is elkészíthettek otthon könnyedén :)

Csokis brownie
Hozzávalók: • 15 dkg dió, mandula, mogyoró; • 15 dkg étcsokis tortabevonó; • ½ cs vaníliás cukor; • 3 tojás; • 10 dkg vaj; • 2 csepp rumaroma; • 1 csipet só; • 10 dkg liszt; • 10 dkg cukor

Elkészítése: Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Vágd apróra a magokat és a csokit. Olvaszd fel a csokit vízfürdő fölött, a vajat keverd habosra a tojással, cukorral a vaníliás cukorral, a rumaromával és a sóval. Keverd hozzá a csokoládét és a lisztet. Kenj ki vajjal egy tepsit, simítsd bele a tésztát, és süsd 30 percig.

Extra tipp: Minél kisebb tepsit használsz, annál vastagabb lesz a brownie.

Gyömbéres keksz
Hozzávalók: • 1 csésze vaj; • ½-1 csésze barna cukor; • 2 nagyobb tojás; • 2 csésze cukorszirup (melasz); • 6 csésze liszt; • 1 tk szódabikarbóna; • ½ tk sütőpor; • 4 tk őrölt gyömbér; • 4 tk fahéj; • ½-1 tk őrölt szegfűszeg; • ½ teáskanál őrölt bors; • ½-1 tk só

Elkészítése: Keverd habosra a vajat a barna cukorral, a cukorsziruppal és a tojásokkal. Keverd bele a többi hozzávalót, és egy teáskanállal kanalazd kivajazott tepsibe a tésztát. Süsd meg a kekszet 175 fokon 12-14 perc alatt.

Extra tipp: Mazsolát is keverhetsz a tésztába. A gyümölcs édes íze és a gyömbér aromája tökéletesen kiegészítik egymást. Aki nagyon édesen szereti, kenje meg a kekszek tetejét cukormázzal!


Mikulás-tallérok
Hozzávalók: • 37,5 dkg liszt; • 20 dkg vaj; • 18 dkg cukor; • 2 tk citromlé; • só; • 1 tk sütőpor

Elkészítése: Gyúrj a hozzávalókból gyors mozdulatokkal tésztát, majd tedd be egy órára a hűtőszekrénybe. Utána nyújtsd ki 3-4 mm vastagra, és süteménykiszúrókkal készíts formákat belőle. Melegítsd elő a sütőt 175 fokra, és süsd meg a tallérokat 8-10 perc alatt.

Extra tipp: Színes cukormázzal és cukorgyöngyökkel karácsonyi mintákat is rajzolhatsz a kekszekre!

Csokichipses sütik (kb. 20 darabhoz)
Hozzávalók: • 13 dkg cukor; • 10 dkg puha vaj; • 1 cs vaníliás cukor; • 15 dkg liszt; • 10 dkg csokichips vagy kis csokitallérok (fehér vagy tejcsokiból); • 1 tk tej

Elkészítése: Gyúrd össze alaposan az összes hozzávalót, majd egy teáskanál segítségével adagold sütőpapírral kibélelt tepsibe a tésztát. 175 fokon kb. 15 perc alatt megsül.

Extra tipp: Ha kevés a kakaóport is szórsz a sütibe, sötét csokis kekszet is készíthetsz.


Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok nektek és jó készülődést! :)
Köszi hogy olvastál!

Viki

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése